Recorrerem una de les zones més espectaculars del Massís del Port, pujant a les Roques de Benet (on hi farem bivac: pertany als 100 cims), travessant el congost dels Estrets i finalitzant per camps d’oliveres i ametllers per arribar al bonic poble d’Arnes, on podrem fer un bon àpat i contemplar l’edifici de l’Ajuntament, un dels primers edificis d’estil renaixentista de Catalunya, construit el 1,584.
Dades principals
- Data: 22 i 23 de març de 2025
- Itinerari: Del poble de Paüls fins a Arnes, fent bivac a les Roques de Benet
- Enllaç d’inscripció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccgKFFeWnVfNWkwQrw-YtHLzFPTDZxgYorWq87-g6RyWrSXA/viewform?usp=sharing
- Número màxim de participants: 8
- Vocal: Pep Zapater, zapaterjosep@gmail.com, 631 508 834
- Preu: Gratuït per a socis, 5 euros per als no socis
- Temps i desnivell:
- Dissabte 22 de març: Sis hores i mitja, 1,100 m. de desnivell
- Diumenge 23 de març: Tres hores, 150 m. de desnivell
Dificultat : Grimpada fàcil pujant a les Roques de Benet. La resta, sense dificultat.
Referències i guies: Mapa Editorial Piolet, Ports Nord, escala 1:25:000. Lo Port: 52 rutes de senderisme, Guia d’Excursionisme Editorial Piolet. Estels del Sud: La travessa del Massís dels Ports, Editorial Piolet.
Explicació de la ruta
El massís del Port s’estén per quatre comarques tarragonines, a més del País Valencià i Aragó. Es un dels indrets de muntanya més feréstecs de Catalunya. Té una orografia força complexa i molta varietat paisatgística, de flora i de fauna.
Sortirem del poble de Paüls, seguint l’itinerari 4.2 Paüls-Arnes de la circular Estels del Sud. Seguirem una pista entre camps d’arbres fruiters i murs de pedra seca. Al cap de tres quarts d’hora la deixarem per agafar un senderó que ens durà, al cap d’unes dues hores, al Coll de la Gilaberta i des d’aquí, en una mitja hora més, al cim de la Punta de l’Aigua. Tornarem al coll, davallarem en direcció sud-oest i en uns tres quarts d’hora arribarem als Masos de Fandos i del Capellà, avui en dia abandonats. Passarem per una feixa, travessarem un barranc possiblement amb aigua i al cap d’una hora arribarem a una pista des d’on agafarem un costerut camí que en una hora i mitja ens durà al cim de les Roques de Benet, on farem bivac a una bauma o bé, depenent del temps, a una zona plana a prop del cim rocallós.
Al dia següent davallarem les Roques de Benet pel mateix camí i retrobarem la pista del dia abans, des d’on per un seguit de pistes i corriols arribarem al Congost dels Estrets, aproximadament una hora i mitja des del cim. Travessarem els Estrets i per pistes i camins arribarem al poble d’Arnes.
Logística:
Ens trobarem per sortir dissabte 22 de març de gener a les 6:00 a la plaça Joanic, o al lloc acordat, i arribarem a Paüls al voltant de les 9:00. Des d’Arnes tornarem amb taxi fins a Paüls per retrobar el cotxe.
Material:
El material habitual per caminades, comptant que pot fer fred, més material de bivac:
- Aïllant,
- Colxoneta inflable per a bivac, (opcional però recomanable),
- Sac de dormir d’hivern,
- Funda de bivac (opcional),
- En principi no cal tenda però és opcional,
- A més dels ganyips del dia per dissabte i diumenge, un sopar i un esmorzar. Poden ser calents, durem prou fogonets per al grup,
- Cantimplores o camel-back amb 3 l. de capacitat, car no hi ha aigua on dormirem,
- Olla i coberts, si voleu cuinar o escalfar menjar.
Altres puntualitzacions:
- La sortida és analògica, és a dir farem servir només mapa físic i brúixola per navegar. El vocal durà GPS, llibre-guia i mapes electrònics amb navegació GPS, que es faran servir només en cas excepcional.
- S’ha de tenir el nivell físic i tècnic suficient per ser autònom en l’activitat.
- Cal disposar de la llicència de la FEEC o similar, per a l’any en curs.
- Els participants són escollits a criteri de l’organitzador. Els menors d’edat necessiten permís escrit de la mare o del pare.
- La ruta o la logística es poden veure afectades per condicions meteorològiques o similar, a criteri de l’organitzador.